11 mrt 2019

Nieuwsflits kinderwijkraad Sittard

Maart – Nieuwsflits kinderwijkraad Sittard

De kinderwijk-raadsleden zijn de afgelopen maanden druk aan de slag gegaan met de plannen. Voor het thema AFVAL zijn de anti zwerf -afval borden in de laatste ontwerpfase. Komende dinsdag 12 maart komt de ontwerpster van de Gemeente Sittard-Geleen naar de bijeenkomst van de kinderwijkraad voor de laatste check-up van het ontwerp door de kinderen. Dan worden de borden voor de “echie” gemaakt. SPANNEND!

De kinderen hebben nagenoeg unaniem besloten dat ze op 19 maart (Sint Joep) vrij willen hebben.
Zo mooi als Avi het zei…”we willen eens een echte héle dag vrij!”

De bijeenkomst van dinsdag 19 maart wordt doorgeschoven naar zaterdagochtend 23 maart.

UITNODIGING VOOR DE LANDELIJKE OPSCHOONDAG:
De kinderen nodigen jullie uit om samen de mouwen op te stropen op zaterdag 23 maart tijdens de actie HEEL NEDERLAND SCHOON. We verzamelen om 9.45 op het kirkplein in Broeksittard en om 10.00 gaan we samen de wijk in om met andere buurtgenoten het zwerfafval opruimen.
Kijk en deel de kinderwijkraad oproep op facebook gemaakt door Eva Lize en Marijn! Komt u ook!
Geef dan graag per Whats app door met hoeveel mensen u mee gaat doen.

In de bijeenkomst van 26 februari zijn de kinderen in gesprek gegaan met Luciënne Wolthuis van het Centrum voor Natuur en Milieueducatie samen met haar hebben ze gekeken hoe de afvalstromen op school lopen. Het probleem is dat school als een bedrijf wordt gezien en daardoor geen of bijna geen afval wordt gescheiden. Daarnaast hebben ze een aantal ideeën zoals een afval wand, mee naar huis nemen van eigen afval en extra opruimacties van het schoolplein bedacht. Er zijn ook concrete acties afgesproken; zoals het faciliteren van vuilprikkers voor de basisscholen.

 

De kinderen ervaren ROKEN als een probleem. Ze vinden het best een moeilijk thema om aan te werken. Creatieve ideeën zijn het stimuleren van “stoppers “door ze kadootjes te geven. Dubbele prullenbakken in speeltuinen te plaatsen; één voor vuil en één voor de peuken. Via de rookvrije generatie kunnen rookvrije zones worden aangegeven. Van juf Marloes uit Haarlem hoorden ze dat de kinderen een anti-rook rap hebben gemaakt en een toneelstuk. Van juf Suzanne Suykerbuijk hoorden we dat er rookvrije zone tegels komen bij school!

Het plan PESTEN hebben de kinderen vertaald naar het zorgen dat je steviger in je schoenen kan gaan staan, zodat je niet (meer) gepest wordt. De kinderen zijn bezig workshops te ontwikkelen. Ze zijn van plan een aantal workshop zelf te gaan geven aan kinderen van de basisscholen.

De wethouders Kim Schmitz en Felix van Ballegooij waren in het kader van burgerparticipatie benieuwd naar de inzichten van de kinderwijkraadsleden. Ze zijn in groepjes met elkaar in gesprek gegaan over de thema’s. Wethouder Schmitz is erg geschrokken van de problematiek rondom pesten en steunt het idee van de workshops.

De kinderen hebben filmpjes leren maken en als heuse redacteurs stukjes geschreven voor het blad van Sittard Oost de Doorkijk. Dus ze zijn er reuze druk mee die 5 kwartier op dinsdagmiddag! En JA het is zover op dinsdag 2 april gaat de kinderwijkraad naar Den Haag en worden ze ontvangen door de staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale zaken. We hebben wel uw toestemming nodig dat uw kind mee mag gaan! As dinsdag geven we de kinderen de brief mee en als u dan een foto van het ondertekende formulier retour stuurt per what’s app of per e-mail, dan heb ik de formulieren snel bij elkaar. Alle kinderwijkraden van Nederland gaan elkaar in Den Haag die dag ontmoeten. Zijn er vragen of ideeën dan horen we dat graag!
Nannet van Loo 06-43542518 Bianca Hindriks & Roxana van den Brekel & Elke Willems

 

AGENDA KINDERWIJKRAAD SITTARD NOORD-OOST

Dinsdag 12 maart – kinderwijkraad bezoek van ontwerper anti-afvalborden Gemeente Sittard-Geleen

Dinsdag 19 maart – Geen kinderwijkraad i.v.m. st Joep
Zaterdag 23 maart – 9.45 verzamelen kirkplein broeksittard opruimactie Nederland Schoon
Dinsdag 26 maart – kinderwijkraad
APRIL
Dinsdag 2 april – kinderwijkraad gaat de hele dag naar Den Haag
Dinsdag 9 april – kinderwijkraad
Dinsdag 18 april – kinderwijkraad
Dinsdag 23 april – vakantie
Dinsdag 30 april – vakantie

Zijn er vragen of ideeën dan horen we dat graag!
Nannet van Loo 06-43542518 Bianca Hindriks & Roxana van den Brekel & Elke Willems

Facebooktwittermail