KWR 2019-2020

Op bezoek bij de staatssecretaris!

Op dinsdag 2 april 2019 zijn de kinderwijkraden van Kies&Co naar Den Haag gegaan.
Ruim 100 kinderen hebben gesprekken gevoerd met journalisten, lobbyisten en kamerleden. En met staatssecretaris Van Ark. We hebben haar een overzicht van kinderwijkraden cadeau gegeven, die prijkt nu op haar kast in Den Haag. Een uitgebreid verslag van ons bezoek komt eerdaags hier op de website te staan.

 

 

 

 

 

 

En de kinderwijkraad Heechterp-Schieringen is in het JEUGDJOURNAAL geweest!

Klik hier voor de reportage.

 

Kinderwijkraden op weg naar de staatssecretaris!

Vijf jaar geleden deed het jeugdjournaal verslag van het bezoek van Kies&Co kinderwijkraden aan de staatssecretaris, zie hier:

Nu, vijf jaar later, gaan we op dinsdag 2 april 2019 weer met ruim 100 kinderen uit verschillende delen van het land op bezoek bij staatssecretaris Van Ark. We vertellen haar wat de kinderwijkraden zoal voor elkaar krijgen. Kinderen weten immers heel goed wat er speelt in hun eigen wijk en komen met heel praktische oplossingen.

Samen brengen we kinderparticipatie naar een heel ander niveau: niet praten maar doen! Kinderen in een kinderwijkraad gaan aan de slag met plannen die alle kinderen in de wijk samen gemaakt hebben. Alle kinderen stemmen elk jaar op plannen die ze het belangrijkst vinden. De top-3 aan plannen vormen de opdracht voor de kinderwijkraad om dat jaar mee aan de slag te gaan.

Bureau Discriminatie Kennemerland op bezoek!

Donderdag 14 maart kwam mw. Noëlle Beerepoot, voorlichter van bureau Discriminatie Kennemerland bij de kinderwijkraad. Er werden haar veel vragen gesteld en de kinderen deelden ervaringen.

Afgesproken is om te kijken of bureau Discriminatie samen met de kinderwijkraad Schalkwijk iets kan bedenken om met nog meer kinderen over dit thema te praten. Dit wordt zeker vervolgd!

 

 

Installatie Kinderwijkraad 2018-2019

 

De democratie lessen zijn weer begonnen!

Op maandag 1 oktober zijn de democratielessen in groep 6,7 en 8 gestart. Net als in januari op basisschool de Meer en de Al Ikhlaas, maar nu ook op basisschool de Erasmus. Dat betekent dat 270 kinderen in het totaal de lessen krijgen. We zijn begonnen met de theorie en volgende week gaan alle leerlingen in groepjes plannen bedenken om hun wijk mooier, leuker of fijner te maken.
Op donderdag 1 november wordt de kinderwijkraad Schalkwijk geïnstalleerd door de wethouder, maar daarvoor wordt er nog hard gewerkt!

Leerlingen van basisscholen Al Ikhlaas, de Meer en De Erasmus gaan samen aan de slag om de door alle kinderen bedachte en gekozen plannen voor de wijk te realiseren.

Het biedt ze de kans om actief te worden in hun eigen leefomgeving en plannen te ontwikkelen om de problemen die zij belangrijk vinden op te lossen zodat de hele wijk
er beter van wordt.

Al Ikhlaas (betekent oprechtheid)
de Meer (met de > van méér)

Ook een goed plan?

De kinderwijkraad geeft kinderen een podium in de wijk waar zij wonen. Want kinderen zitten vaak vol met goede ideeën.
Heb jij ook goede ideeën? Die horen we graag!