KWR 2018-2019

Op bezoek bij de staatssecretaris!

Op dinsdag 2 april 2019 zijn de kinderwijkraden van Kies&Co naar Den Haag gegaan.
Ruim 100 kinderen hebben gesprekken gevoerd met journalisten, lobbyisten en kamerleden. En met staatssecretaris Van Ark. We hebben haar een overzicht van kinderwijkraden cadeau gegeven, die prijkt nu op haar kast in Den Haag. Een uitgebreid verslag van ons bezoek komt eerdaags hier op de website te staan.

En de kinderwijkraad Heechterp-Schieringen is in het JEUGDJOURNAAL geweest!

Klik hier voor de reportage.

Kinderwijkraden op weg naar de staatssecretaris!

Vijf jaar geleden deed het jeugdjournaal verslag van het bezoek van Kies&Co kinderwijkraden aan de staatssecretaris, zie hier:

Nu, vijf jaar later, gaan we op dinsdag 2 april 2019 weer met ruim 100 kinderen uit verschillende delen van het land op bezoek bij staatssecretaris Van Ark. We vertellen haar wat de kinderwijkraden zoal voor elkaar krijgen. Kinderen weten immers heel goed wat er speelt in hun eigen wijk en komen met heel praktische oplossingen.

Samen brengen we kinderparticipatie naar een heel ander niveau: niet praten maar doen! Kinderen in een kinderwijkraad gaan aan de slag met plannen die alle kinderen in de wijk samen gemaakt hebben. Alle kinderen stemmen elk jaar op plannen die ze het belangrijkst vinden. De top-3 aan plannen vormen de opdracht voor de kinderwijkraad om dat jaar mee aan de slag te gaan.

Kinderwijkraad 2018-2019

Einduitslag verkiezingen plannen 2018-2019

Tijdens de derde les op school hebben de leerlingen van de hoogste groepen gestemd. Iedereen mocht zijn of haar drie favoriete plannen kiezen, uit een lijst van tien.
Die plannen waren in de tweede les door de leerlingen zelf bedacht. Alle klassen hebben apart gestemd, hun stemmen geteld en de uitslag voor hun eigen klas berekend.
De einduitslag is als volgt:

Afval (47 stemmen)
Speeltuinen (42 stemmen)
Roken (37 stemmen)

Hondenpoep (32 stemmen)
Pesten/Respect/Discrimineren (29 stemmen)
Verkeer (27 stemmen)
Stoeptegels (24 stemmen)
Omgeving (19 stemmen)
Overlast van muziek (17 stemmen)
Vandalisme (9 stemmen)

De bovenste 3 plannen worden door de kinderwijkraad opgepakt.

Kinderwijkraad bijeenkomsten

De kinderwijkraad komt elke maandagmiddag bij elkaar, behalve in de schoolvakanties. De kinderwijkraad komt bij elkaar in basisschool De Zonnewijzer.

De Zonnewijzer

Ook een goed plan?