Wie A zegt, moet ook B zeggen

Wie A zegt, moet ook B zeggen’

 

Dit is het motto van de kinderwijkraad. Maar wat is
de  kinderwijkraad nou? Dat willen we graag vertellen!

 


OVER DE KINDERWIJKR
AAD

Op school worden er ieder jaar in de groepen 6, 7 en 8 democratielessen gegeven.

Daaruit komen thema’s voor de kinderwijkraad. Daarover wordt gestemd en de top drie van alle thema’s wordt in onze kinderwijk-raad besproken. Eerst worden aanmeldformulieren in de klassen 6, 7 en 8 uitgedeeld, wie wil kan zich aanmelden. De nieuwe kinderwijkraadsleden worden geïnstalleerd en welkom geheten door wethouder Marianne Smitsmans. Dan gaan we door met de plannen en gaan samen democratisch meningen delen en met de meningen plannen maken. Dan gaan we proberen die uit te werken met elkaar, met de tips uit de klassen en met de gemeente. Aan het eind van het jaar vieren we feest met iets lekkers.’

 

PLANNEN TEGEN RACISME

Op een woensdag waren we aan het discussiëren over het onderwerp racisme. We kwamen op het idee om een tentoonstelling/presentatie te houden over dit onderwerp. We gingen het plan uitwerken, plannen werden verdeeld, iedereen kreeg een taak. Het idee kwam door een eerdere tentoonstelling van het Limburgs museum Venlo. Dus na wat telefoontjes kregen we het Limburg museum aan de lijn. Zij zeiden dat we een mail kunnen sturen. Dat hebben we gedaan. Er gingen een paar weken voorbij. We kregen een mail terug, ze wilden een afspraak plannen waarin we konden overleggen hoe we dit het beste konden aanpakken. Via teams een gesprek gehad waarin veel tips hebben gekregen. Nu komt het voorbereiden van de tentoonstelling/ presentatie. We hebben posters gemaakt met pen en papier of digitaal en die gaan we ophangen in het Roermondse veld. Ook was er vorig jaar een discussiemiddag over “Gelijkheid” in Jongerencentrum de Terp, samen met de Kinderwijkraad van de Donderberg.

Dit is wat we tot nu hebben bereikt. We zijn er nog lang niet maar we komen er wel!

 

PLANNEN VOOR ROOKVRIJE GENERATIE 

Wij hebben vorig jaar voor de zomer zelf beschilderde tegels “rookvrije generatie” geplaatst.  Binnenkort gaan we zulke stoeptegels ook leggen voor Jongeren-centrum De Terp.
Het doel “Rookvrije generatie” is een doel dat uitgewerkt moet worden.


PLANNEN VOOR DE SPEELTUINEN

We zijn met de wethouder Marianne Smitsmans gaan praten over de speeltuintjes.

We zijn ook gaan praten met de ambtenaren van de Gemeente Roermond en we hebben een plan gemaakt en zij hebben het uitgewerkt tot een groot plan. Vorig jaar zijn we als de kinderwijkraad gaan kijken naar de speeltuinen in het Veld en ze moesten vernieuwd en opgeknapt worden. Daar heeft de kinderwijkraad een mooi plan voor gemaakt en dat is door de gemeente verwerkt in hun nieuwe plan.

Nog voor de zomer worden er vijf speeltuintjes helemaal opgeknapt!

OVER ONZE PERSOONLIJKE DOELEN

Ik wou in het begin van het jaar mee doen aan de kinderwijkraad omdat ik heel graag iets wil ontwikkelen. Wat ik wil ontwikkelen is voor klassen en groepen dingen kunnen zeggen en dingen kunnen presenteren.

Eigenlijk is dat op zich wel gelukt want ik heb het wel ooit een keer gedaan met iemand alleen. Ik kan het nog niet alleen en ik moet nog wel er mee oefenen omdat ik er wel meestal zenuwachtig om ben om voor die klas te gaan staan. In het begin, de eerste keer dat we kinderwijkraad hadden, toen twijfelde ik of ik het wil en of ik het überhaupt wel kan en ik durfde. Toen echt totaal niet. Maar ik heb het gezien van andere kinderen, er over gehoord. 

Toen dacht ik dat ik dat ook wel kan en toen durfde ik dat wel.Ik moet ook in discussie durven gaan met een andere kinderwijkraad. Of voor mezelf kunnen opkomen wat niet altijd goed genoeg lukt. Dat is nog iets wat ik moet leren en bij de kinderwijkraad lukt dat al heel goed. Maar mijn vriendinnen zeggen ook heel vaak zo van dat ik het kan en als ik er me veel best om heb gedaan, dat ik daar dan al blij mee mag zijn. Ik zei ook een tijdje geleden dat ik niks kan. Maar dat is niet zo, iedereen kan wel iets. En ik was een aantal maanden geleden ook een meisje die heel onzeker was van zich zelf. Maar nu ben ik niet meer zo onzeker dus mijn doel van een paar maanden geleden was niet meer zo onzeker zijn van mezelf. Dus dat doel heb ik behaald, dat is wel fijn.

 

DE KINDERWIJKRAAD IS GEWOON LEUK

Ik heb eigenlijk geen persoonlijke doelen maar wel redenen waarom dit zo leuk is. Het is fijn om verantwoordelijkheid te hebben tegenover de wijk. Het geeft motivatie als je doelen bereikt samen met de Kinderwijkraad Roermondse Veld. Het is gewoon leuk om in de kinderwijkraad te zitten!  

 

HEB JIJ OOK EEN GOED PLAN?

De kinderwijkraad geeft kinderen een podium in de wijk waar zij wonen. Want kinderen zitten vaak vol met goede ideeën. Heb jij ook goede ideeën? Die horen we graag!